Αθήνα , 28 Φεβρουαρίου 2023
ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Συνδέσμου στην έκθεση NATEX 2023 στο Φάληρο, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 16:00, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδος (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ.) με ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τον καταδυτικό κλάδο, τα Επισκέψιμα Ιστορικά Ναυάγια.Ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΚΕΛ κ. Γιάννης Μωραΐτης αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Συνδέσμου και συντόνισε τη συζήτηση με ομιλητές τον Δρ. Δημήτριο Κουρκουμέλη Ροδόσταμο, Αναπληρωτή Έφορο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και τον Δρ. Κίμωνα Παπαδημητρίου από την Ομάδα Εναλίων Αποτυπώσεων του Εργαστηρίου Τοπογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επισημάνθηκε από τον Δρ.Παπαπαδημητρίου η σημασία της τεκμηρίωσης των ναυαγίων με χρήση κάθε διαθέσιμης πηγής και μεθόδου οπτικής αποτύπωσης, ώστε όχι μόνο το άνοιγμά τους για καταδύσεις αναψυχής να γίνει με σύννομο τρόπο, αλλά και για να αποτελούν ένα «αφήγημα» που έχει ενδιαφέρον και αξία για τους δύτες-επισκέπτες.
Ο Δ.Κουρκουμέλης επισήμανε τη σημασία της οπτικής τεκμηρίωσης για την παρακολούθηση των αλλαγών που επιφέρει το θαλάσσιο περιβάλλον και ο χρόνος στα εφήμερα αυτά υ/β μνημεία, καθώς και το σεβασμό που πρέπει να αποδίδουν οι επισκέπτες σε όσα αποτελούν υγρούς τάφους. Επίσης αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία του ΣΥΚΑΚΕΛ με την ΕΕΑ με διαρκή στόχο την απόδοση στις καταδύσεις αναψυχής των ναυαγίων που περιλαμβάνονται στη λίστα των 91 καθώς και όσων θα μπουν στο μέλλον. Ο Δρ.Κουρκουμέλης αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχουν γίνει από το Σύνδεσμο για αποστολή υλικού και πληροφοριών για τα ναυάγια της λίστας και την πρόθεση της ΕΕΑ να μπορέσουν άμεσα, πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, να οριστούν οι όροι επισκεψιμότητας και στα υπόλοιπα, πλέον των αρχικών 11.
Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες είναι περίπου 1.000 από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, 200 από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εκατοντάδες άλλα στις υπόλοιπες περιόδους από το 1830 και έπειτα.
Από αυτά κάποια έχουν ανελκυστεί ολικά ή εν μέρει, κάποια έχουν διαλυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία της φύσης και κάποια έχουν θαφτεί σε μεγάλο βαθμό μέσα στην άμμο. Συνολικά 400 είναι επώνυμα, από τα οποία τα 277 είναι σε βάθος έως 40μ και άρα επισκέψιμα με ερασιτεχνική κατάδυση και 123 είναι σε βάθος από 40μ έως 130μ. και άρα προσφέρονται για τεχνική κατάδυση.
Από τα 91 ναυάγια χαρακτηρισμένα ως μνημεία τα οποία έχουν χαρακτηριστεί επισκέψιμα, τα 73 είναι πλοία, ενώ τα 18 είναι αεροσκάφη. Από τα πλοία τα 66 είναι επώνυμα, εκ των οποίων τα 15 είναι Ελληνικά, τα 11 Βρετανικά, τα 11 Ιταλικά, τα 10 Γερμανικά, ενώ υπάρχουν και πλοία από την Αυστραλία, το Βέλγιο, την Γαλλία την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Νορβηγία, την Ολλανδία και την Τουρκία. Στα ανωτέρω συμπεριλαμβάνονται 33 ατμόπλοια και 45 από αυτά έχουν χαθεί από πολεμικές ενέργειες.
Μεταξύ άλλων ο Δρ. Κίμων Παπαδημητρίου παρουσίασε τις πηγές πληροφόρησης και τεκμηρίωσης γι’ αυτά τα ναυάγια, τα οποία είναι οι ιστοχώροι: WreckDiving, GrafasDiving, Aviation Archaeology, www2wrecks, EMODnet Bathymetry Consortium, Navionics Chart Viewer, Wreck History, δημόσιες πληροφορίες από τη βάση δεδομένων της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ναυτικού και πλήθος εξειδικευμένων εκδόσεων σχετικές με ναυάγια όπως για παράδειγμα «Τα Ναυάγια στις Ελληνικές Θάλασσες» του κ. Χρήστο Ε. Ντούνη.
Στην εκδήλωση συμμετείχε σημαντικός αριθμός εκπροσώπων καταδυτικών κέντρων από όλη την Ελλάδα και πλήθος κοινού και στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε υποβλήθηκαν ερωτήσεις στους ομιλητές, αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον για αυτό το νέο κεφάλαιο της κατάδυσης στη χώρα μας.
Πέραν της σημαντικής αυτής παρουσίασης, τα μέλη του ΔΣ που παραβρέθηκαν στη περίπτερο του Συνδέσμου στην έκθεση, μπόρεσαν να καταγράψουν θέματα και προτάσεις που αφορούν τον κλάδο σε μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούν και να συνομιλήσουν με μέλη καθώς και συναδέλφους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να εγγραφούν στο Σύνδεσμο.